14 Aralık 2010 Salı

Sheaffer Snorkel Dolum Sistemi

Sheaffer dolmakalem tarihindeki en karmaşık sisteme sahip kalemi Snorkel ile üretmiştir. (Murat Usta 27 parçadan oluştuğunu söylüyor.)
1952-59 arası üretilen Snorkel dolum sistemli Sheaffer Sovereign modelinin ana kısımları
Snorkel sistemin piyasaya sunuluşu 1952 yılında olur. 50'li yıllar tükenmez kalemlerin satış rakamlarını artırdıkları yıllardır.
Aslında Snorkel sistemi 1949 yılında üretilen Touchdown sisteminin geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Touchdown sisteminde kalemin arkasındaki kör kapağa bağlı silindirik bir pistonun çekilmesi ile oluşan hava basıncı pompanın sıkışmasını ve boşalmasını, pistonun tekrar itilmesi ise mürekkep dolmasını sağlar. İlk örneği 1924 yılında Chilton kalemleri üretmiştir.
Sheaffer Touchdown Kılavuz
 Snorkel sisteminde ek olarak kör kapağın çevrilmesi ile damağın ortasında bulunan ve pompanın içine kadar uzanan bir tüp dışarı uzar. Sadece bu tüp mürekkebe batırılır ve piston çekilip itilerek kalem doldurulur. Tüp kapağın çevrilmesi ile tekrar yerine oturur ve normal şartlarda hiçbir mürekkep fazlası, lekesi ve benzeri problemler oluşmaz.
Sheaffer Snorkel Kılavuz

2 yorum:

  1. rahmetli dedemden kalma bi sheaffer dolma kalem var, nasıl doldurulacağını bulamadım.ama ucu uzayıp doldurulanlardan(snorkel) değil yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalemi görmeden bir şey söylemek zor. Ayrıca uzun süredir kullanılmıyorsa doldurmadan önce bakım yapmak uygun olacaktır. Tavsiyem kalemi Murat Usta'ya göstermeniz.

      Murat Sunmmez Sirkeci Büyük Postahane Cad. Yan Sok. No:19 Sirkeci Tel:212-5265407

      Sil